Coraz upalniej nad Wisłą

ne do innego praktycznego wykorzystania. gdzie: W praktyce temperatura skraplacza jest od kilku do kilkunastu stopni wyższa od temperatury ogrzewanego pomieszczenia, a temperatura parownika jest o kilka stopni niższa od temp

Coraz upalniej nad Wisłą klimatyzacja do domu

Pompa_ciepła Sprawność w internetowej encyklopedii

Pompy ciepła wykorzystują jako dolne źródło energię cieplną niskotemperaturową (o niskiej energii) (w praktyce 0 °C - 60 °C), trudne do innego praktycznego wykorzystania.

gdzie:

W praktyce temperatura skraplacza jest od kilku do kilkunastu stopni wyższa od temperatury ogrzewanego pomieszczenia, a temperatura parownika jest o kilka stopni niższa od temperatury dolnego źródła ciepła.

Ze wzoru tego wynika, że pompy ciepła mają dużą efektywność przy małej różnicy temperatur, a tracą ją szybko wraz ze wzrostem tej różnicy.

Równość w powyższym wzorze może być osiągnięta wyłącznie w doskonałej, odwracalnej pompie ciepła. Rzeczywiste urządzenia mają niższą efektywność, z powodu przede wszystkim dwóch efektów:

Seryjnie budowane sprężarkowe pompy ciepła osiągają typowo sprawność równą 50?60% sprawności pompy doskonałej. W odniesieniu do wystandaryzowanych warunków pracy (temperatura parownika 0 °C = 273 K, temperatura skraplacza 50 °C = 323 K) daje to współczynnik efektywności pompy około 3,5, co oznacza, że ponad 70% dostarczonego przez pompę ciepła pochodzi z dolnego źródła, a reszta pochodzi z pracy sprężania.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_ciepła


Koszty utrzymania chłodni mięsnych

Różnego rodzaju mięsa muszą być przechowywane w bardzo niskich temperaturach, aby mogły zachować przydatność do spożycia. Wobec tego na wyposażeniu tych sklepów, które sprzedają produkty mięsne znajdują się różnego rodzaju chłodnie. Zwykle są to chłodnie niskotemperaturowe, ponieważ tylko takie chłodnie będą w stanie zapewnić świeżość towarom mięsnym. Trzeba przyznać, że koszty utrzymania takich chłodni są niemałe, jednak ich zalety pozwalają stwierdzić, że warto ponosić wydatki na ich utrzymanie. Dzieje się tak dlatego, że dobrej jakości chłodnie zwykle są niezawodne, a wobec tego pozwalają one na bezproblemowe prowadzenie sprzedaży towarów mięsnych.


Duże chłodnie sklepowe

Sklepy znane są z tego, że posiadane są przez nie różnego rodzaju chłodnie. Jedne z nich są niewielkie, a inne dosyć spore. Zwykle w dużych chłodniach znajdują się popularne mrożonki, natomiast w mniejszych przechowywane są na przykład lody. Część chłodni sklepowych znajduje się także na zapleczu. W takich chłodniach znajdują się te towary, które potem będą wykładane na pólkach sklepowych lub przenoszone do chłodni znajdujących się na terenie sklepu. Widać więc, że trudno wyobrazić sobie użytkowanie sklepu bez posiadania chłodni przez ich właścicieli. Pozwalają one na przechowywanie jedzenia w taki sposób, aby nie psuło się ono jeszcze przed przeznaczeniem go sprzedaży. Dzięki temu właściciele sklepu na pewno będą posiadali stałą liczbę zadowolonych klientów.